Snälla, sänk inte Skeppet!

Viljan att vinna borde vara större än rädslan att förlora, och nu pratar jag inte om laget utan om föreningen. Sundsvall Hockey har verkligen inte råd att åka ur Allsvenskan, inte i år igen.  

 

Vad som verkligen får mig att reagera är att föreningen ständigt gömmer sig för dess supportrar. Man gömmer sig bakom tagna beslut, eller bakom sin egen feghet. Vi kan inte luras att tro att allt är bra när det i sanning är allt annat än bra. Vad är bra med följande fakta:

  • Vi har för inte så länge sen avslutat en lång svit av matcher utan tre poäng. Vi är nu inne på en ny svit som i skrivande stund är åtta matcher lång.
  • Vi har ett så totalt inneffektivt power play att det får det mesta annat att framstå som exemplariskt.
  • Vi matas dagligen med att vi "är bra", "är på rätt spår", "är i bra form", "gör rätt saker" osv osv. Ursäkta mig men har jag missat något eller har man haft sjuuuk otur i de åtta senaste matcherna som ju gett hela en poäng?

Det farligaste som finns är att blunda för sanningen och tro att allt är bra, det finns det många historiska bevis för, både sportsligt och socialt. Midvinterns silly Season är precis avslutad, andra lag presenterar nyförvärv medan ett mycket pressat, borde vara pressat i alla fall, Sundsvall presenterar en spelare som vi redan har. Vilka signaler sänder det? Att allt är bra! Inga förändringar? Det verkar inte så, och det sänder samma signaler, att allt är bra.

Vad ska vi skylla på inför seriepremiären mot Sollefteå nästa höst när frågan "vad gick fel förra säsongen" ställs? Att vi gjorde rätt saker? Att vi var i form men vart utan poäng? Vi matas fortfarande med mantrat att vi har Allsvenskans billigaste trupp. Jaha. Gör det mig lycklig som supporter? Snarare avtrubbat nedslagen. Jag har hört den förut.

Om jag i mitt kritiska skrivande skall försöka leverera lite konstruktiv kritik så vill jag börja med att påpeka att jag verkligen tycker att man gjorde ett enastående jobb när man kämpade ihop den trupp man använt sig av i vinter med tanke på de ytterst turbulenta förutsättningar man hade. Däremot var det ett allvarligt fel att välja att fortsätta att satsa på en nydegraderad tränare. Om man är snäll säger man att han inte riktigt fått ut max av truppen, är man lite närmare sanningen säger man att han absolut inte är rätt man för jobbet. Djoos tränarrutin består av en säsong med Mora och sedan sparken. Det är lite synd för jag kan tycka att Djoos ger ett sympatiskt intryck och att han brinner för det han gör, men om man inte fått resultat på tre säsonger kanske man gör något fel, alternativt har felaktiga spelartrupper för den hockey han vill spela.

Av det lilla jag sett av Sundsvall i år och av det jag såg ifjol drar jag två slutsatser; Sundsvall har sjukligt svårt att för en match och Sundsvall är rätt vassa på att spela forecheckande hockey. Felet är man inte kan spela mot de sämre lagen, inte tillräckligt bra i alla fall. Västerås (h), Rögle (b), Bofors (h), Tingsryd (h), Borås (h), Tingsryd (b), Leksand (h), Det är våra trepoängare denna säsong. Betydligt fler mot "bättre" lag än mot "sämre". Ett tecken på att man saknar eget spel, vilket i sin tur i stort sett enbart kan lastas tränaren.

När det gäller banderollen "Avgå Djoos" som hängde till och från på läktaren under matchen mot Mora säger jag så här: Det är ganska skönt att inte supportrarna är lika nöjda med lagets prestation som ledningen varit i två års tid. Blir supportrarna loja och avtrubbade kan vi lika gärna dra ur bottenpluggen och låta skeppet sjunka.

Jag hoppas självklart att Sundsvall reder ut detta, men om jag verkligen tror det? Nej, tyvärr. Man åker ur i år också. Och allsvenskan blir till slut av med det svarta fåret, laget med sämst publiksnitt hemma, sämst publiksnitt borta och med lägst omsättning. Synd bara att man valt det spåret själva......

Skulle gärna se detta alster på Sundsvalls sida, alternativt i matchprogrammet men i vår föreningen verkar negativ kritik alltid vara obefogad och på en nivå som inte är önskvärd, tyvärr!!!

 

Kommentarer

Logga in på forumet för att kunna kommentera.

m.stlouis
Wednesday den 2 February, 2011.

Mycket bra skrivet. Föreningen verkar vara nöjd och de kan man aldrig vara inom idrott där allt, ALLT handlar om att vinna. Föreningen har ju inte gjort allt för att vinna. Inte på långa vägar. Billigaste truppen? ja men med alla lån vi haft osv under säsongen och Sundsvall skulle betalat deras löner hade truppen helt plötsligt inte varit så billig? Vad får man får lagsammanhållning av att de ramlar in och ut spelare hela säsongen?? Hockey är ju en LAGSPORT. Det tar tid att hitta rollfördelning i ett lag. Sen spelidén? varför inte spela äckligt disciplinerat 1-3-1 ? (sune bergman). Sen förlustsviterna? ingen annan klubb inom idrotten skulle ju tolerera de utan att sparka tränarn? även om de är en kostnadsfråga så är de ju så sjukt mycke dyrare att åka ur... Tack Jonas för bra krönika.

Anna N
Wednesday den 2 February, 2011.

Fy, fy för den som ens vågar knysta om att kejsaren verkar vara naken...

Bättre då att köra på i tio år till på samma nedaåtgående spiral, om tio år kanske det är kval ned till div 2 som vi oroar oss för. För att komma med kritik som kan leda till förändring är väl synnerligen illojalt??

BenganFTW
Wednesday den 2 February, 2011.

Det blir korta resor och mycket kaffekask likt heffners div2b matcher på slutet.. :D